Begrebet Ceremoniel kakao – altså hvad er det for noget? Er det ikke bare kakao med et særligt ophøjet navn som nogen af de der i lotusstilling har fundet på? Hvorfor ceremonielt – & hvad gør det ceremonielt? Er det for alle eller skal man være en smule okkult for at drikke det? Hvordan skiller det sig ud fra almindelig kakao? …… Disse – og andre spørgsmål kan du få svar på hvis du er nysgerrig & læser videre.
Hvad er ceremoniel kakao for en størrelse
Den ceremonielle kakao er et specielt produkt indenfor kakao, som gennem mange år har været brugt bevidst i forbindelse med selvudvikling og styrkelse af forbindelsen til sig selv. De seneste år har den langt om længe også fundet vej til Europa & måske er du stødt på begrebet ”kakao-ceremoni” på din internet-sti. Men hvad betyder det, og hvad er det egentlig for noget? Og er det noget for dig?
Ceremoniel kakao skiller sig ud fra det almindelige kakao-pulver vi kender fra supermarkedets hylder på stort set alle områder. Den ceremonielle kakao er nemlig en 100% ren kakao-bønne-pasta – i tørret form, hvor den pulverbaserede kakao udover at stamme fra en anden type kakao-bønne forarbejdes anderledes og langt hårdere, hvilket har en afgørende betydning for den ellers rige ernæringsmæssige bredde hos kakao-bønnen. Kakao fra supermarkedets hylder drikker vi primært for hyggens skyld – ligesom den ikke har meget at bidrage med rent ernæringsmæssigt – end at sparke godt og grundigt til blodsukkerniveauet.
I respektfuldt forarbejdet form, som RAW-kakao, kan kakao klassificeres som en såkaldt ”superfood” pga. dens rige indhold af vitaminer og mineraler, såsom Magnesium, Mangan, Svovl, Jern, Zink, Kalium, Kobber og Chrom.
I sin rå tilstand har kakao kraft til potentielt at kunne imødekomme et bredt spekter af de ernæringsmæssige mangler, vi oplever i den konventionelle og moderne diæt vi spiser i vesten.
Til fremstilling af den pulverbaserede kakao – og chokolade, bruger man oftest sorten Forastero som traditionelt set dyrkes for dens sødme og modstandsdygtighed, hvilket gør den optimal for kommercielle og industrielle landbrugsformer.
Den ceremoniel Kakao fremstilles af Criollo – kakaobønnen (“kri-o-yo”). Criollo er en naturlig stamme som er mindre hårdfør og mildere i smagen, ligesom den har en noget højere koncentration og mængde af ikke bare de nævnte vitaminer og mineraler, men også komponenter og signalstoffer, som påvirker vores nervesystem og dermed vores humør; bl.a.: theobromine, serotonin, proanthocyanin, anandamine, methylxanthines, tryptophan, phenylethylamine.
Når vi indtager disse signalstoffer påvirkes vores systemer på en måde som jeg bedst kan oversætte til at de åbner vores sanser mod de positive følelser i kroppen. Det er hverken kuk-kuk eller noget kun mennesker der tror på det kan få adgang til – det er såmænd kemisk, fysiologisk og videnskabeligt bevist.
Tag for eksempel Theobromin. Det er et alkaloid, og et nydelsesmiddel – som i sin struktur minder meget om koffein, men som i både oprindelse og påvirkning af vores system er væsentlig anderledes. Læs mere om hvordan koffein påvirker vores hjerneaktivitet her : https://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-kvikker-kaffe-dig-op-om-morgenen
Theobromin derimod hjælper med at afslappe glat muskulatur, stimulerer hjertet, øger ilt og næringsstoffer til hjernen & de store organer fordi gennemstrømningen af iltet blod øges. Theobromin giver os altså en sammenlignelig effekt – men uden koffeinens forstyrrende effekt på vores nervesystem & potentielt skadelige effekt på vores krop.
Ceremoniel kakao indeholder ingen koffein & er ikke tilsat sukker.

Man kan tilberede og drikke sin ceremonielle kakao lige som man vil, men jeg anbefaler at man bevidst benytter sig af muligheden for at få gavn af ikke alene de fysiologisk sundhedsmæssige fordele – men også de humørstimulerende. Det kræver ikke andet end at du retter bevidstheden den rette vej & giver kakaoen og dit sind lov at folde sig ud.
Øvede brugere af kakao-ceremonier beskriver hvordan de oplever at det åbner hjertet så bevidstheden rettes den vej fra – snarere fra det overarbejdsomme ego.
Jeg kan sagtens nikke genkendende til følelsen. Som forholdsvis ny indenfor denne måde at arbejde selvudviklende på, oplever jeg tydeligt hvordan kakoen hjælper mig til at opleve mine omgivelser fra et renere & blidere sted, og det er netop det som giver den potentialet til, sammen med en bevidst intention,- at skabe potente forandringer – og bidrage til at du skaber en positiv ændring i dit liv – hvis du er bevidst om hvor du vil hen, og hvordan en ændring i dine oplevelser af og interaktioner med omgivelserne kan gøre din vej lettere.
Hvis du er nysgerrig efter at dykke dybere er her en super fin artikel fra en hardcore Kakao-ceremonist: how ceremonial cacao makes you feel

Produktion med hånden på hjertet – kriterier for at kakao kan kaldes ceremoniel
Fremstilling af ceremoniel kakao af Criollo bønnerne foretages med en kærlig intention og i dyb respekt for jorden, landet & kakaoen. Husk på at den dyrkes i dele af verden som stadig den dag i dag lever i dyb samhørighed med naturen & af kulturer som ikke går på kompromis med deres respekt for jorden for egen indtjenings skyld.
Kakaobønnerne går gennem en traditionel manuel fremstillingsproces med fokus på så minimal forarbejdning som muligt. Det betyder at kakaoen i den form vi modtager den i her i vesten stadig indeholder stort set alle deres naturlige komponenter. Ceremoniel kakao fremstilles af hele bønner – og altid af organisk kakao fra usprøjtet land & træer, & uden brug af syntetisk gødning.
Bønnerne høstes en gang om året. Startende i april og frem til august/september.
Kakaofrugterne samles ind og pulpen under den tykke ydre skal på kakaofrugten fermenteres over 2-3 dage. Fermenteringsprocessen frembringer den specielle smag og aktiverer næringskomponenterne i kakaoen. Efter fermenteringen soltørres bønnerne, skallen pilles af og kakaobønnerne males til en pasta-masse som tørrer op.
Herefter hugges kakaomassen op i mindre stykker, således kakaoens struktur og enormt smukke formationer er bevaret, og den pakkes, forsegles og sendes til os af farmerne i Peru.
Jeg er stolt af at forhandle Ceremoniel Kakao fra Pachamama i klinikken. Ordet Pachamama stammer fra Den Peruvianske Inka-kultur hvor det det oprindelige sprog er ”Quechua”. Pachamama oversættes bedst til Moder Jord eller Moder Natur. Pacha har flere betydninger; herunder Jorden, Universet & Verden. Mama betyder mor.
Dyk mere ned i den totalt medrivende, smukke og yderst betagende historie bag Inka-kulturens forbindelse til og respekt for Moder Jord HER: https://www.machutravelperu.com/blog/pachamama-meaning
Pachamama-Kakao dyrkes lokalt i Valle del Río, i provinsen Satipo, Peru der ligger mellem Andesbjergene og Amazonas i 1300 -1900 meters højde. 80 lokale familier ejer hver deres kakao-plantage her & ernæres ved at dyrke & sælge kakaobønner til produktion af Pachamama-Kakao. Læs alt om Pachamama-Kakao HER: https://pachamamakakao.com/blogs/blog

Hvordan laver jeg min egen kakao-ceremoni
Der er ikke nogen rigtig form når det handler om at skabe en pause i dit liv. Du må mærke efter og gøre det der føles aller bedst for dig. Om det skal sættes i system eller du bare følger hjertet og gør det når du har lyst og føler dig kaldet er helt op til dig.
Skal du mærke effekten bedst muligt er det dog afgørende at du ”gør det til noget” – at du aktivt vælger at nu tjekker jeg lige ud lidt og tager en pause med mig selv. Den ceremonielle kakao gør det ikke for dig – men den kan agere redskab og være den katalysator der gør at du trækker dit fokus ind i dig selv for en stund og glemmer verden omkring dig, todo-listen og andres behov – mens den på smukkeste vis åbner dine sanser så du har lettere ved faktisk at mærke dig selv og tjekke dine følelser ud.
Det er super let at lave en kop Pachamama-kakao. Du tager 2 dl vand eller din yndlings plantemælk – det kan feks. være mandel, havre eller rismælk. Varmer vandet/mælken stille og roligt op sammen med 25-30 gr. kakaomasse og en spsk. kokosolie af god kvalitet og tilsætter honning, sukker, ahornsirup eller dit yndlingssødestof hvis du er på den søde vogn – og vupti så er kakaoen klar til din særlige stund. Hæld den op i din yndlingskop, sluk for omverdenen og sæt dig godt tilrette med dig selv. Blot for at være og mærke efter, søge intuitivt svar på et specifikt spørgsmål du går og bøvler med i dig selv eller for at vende opmærksomheden taknemmeligt ud mod verden – du bestemmer. Det er din stund.
Opskrifter på andre lækre måder at tilberede kakao på kan du blandt andet finde her (credits til Romany Pope) : https://medium.com/cacao-ceremonies/morning-cacao-recipes-rituals-a00ab12fbfa9
Har du lyst til at dykke dybere ned i den Ceremonielle kakao, læse mere om hvordan du kan holde en kakao-ceremoni for dig selv, hvordan indholdsstofferne i kakao får dig til at føle og meget andet så tjek denne publikation ud: https://medium.com/cacao-ceremonies/latest
Rigtig god fornøjelse med Pachamama og dig.
PS. 500 gr. Pachamama Kakao er til salg i klinikken for 375,- kr. Jeg sender gerne mod fragtgebyr. Send mig en mail i så fald.

Kontrindikationer – på dansk; Er Ceremoniel kakao for alle
Ja – og nej. Helt generelt anbefales det ikke at du indtager kakao i doser over 55 gr. da effekterne af de aktive komponenter i kakaoen isåfald kan være hovedpine, hedeture, kvalme ect. Et aktivt tegn på at signalstofferne i kakao faktisk har effekt og er noget man skal have respekt for – og kan arbejde aktivt med.
Har du meget forhøjet blodtryk og tager medicin herfor skal du ligeledes være forsigtig med dosis, fordi kakao sænker blodtrykket, udvider dine blodkar og kan påvirke effekten af blodtrykssænkende medicin. Mennesker med seriøse hjerteproblemer skal også være forsigtige pga. theobrominindholdet som kan påvirke hjerterytmen.
Og sidst men ikke mindst indeholder kakao tryptofan og naturlige MAO-hæmmere (mono-amino-oxidase-hæmmere) der har betydning for nedbrydningen af en række signalstoffer i hjernen. Disse MAO-hæmmere kan forårsage en synergetisk intensivering når den kombineres med anti-depressive medikamenter. Tager du sådanne anbefales du at være opmærksom på dosis.